PLUIMVEELOKET

HOE DUURZAAM IS JOUW VLEESKUIKENBEDRIJF ECHT?

Geef mee richting aan de duurzaamheidsscan voor vleeskuikens!

 

Duurzaamheid: het is de laatste jaren een term die je rond de oren vliegt. Maar het is nu eenmaal een feit dat een toekomstgerichte landbouw (en dus ook veehouderij) ook een duurzame landbouw zal moeten zijn. Maar wat is duurzaamheid nu precies, en hoe weet je hoe goed je bedrijf bezig is op dat gebied? Welke keuzes of afwegingen zou je kunnen maken, en zijn er nog verbeterpunten mogelijk? Het project DUVAKI zoekt mee naar antwoorden op deze vragen en wil praktische oplossingen aanbieden om alvast tot een duurzame vleeskuiken- en varkenshouderij te komen.

Duurzaamheid

De landbouwsector, en dus ook de vleeskuiken- en varkenshouderij, staat voor de uitdaging om (onder andere) vlees op een duurzame manier te produceren. Daarbij moet rekening gehouden worden met de verschillende aspecten van duurzaamheid. Duurzaamheid omvat immers niet alleen maar dierenwelzijn en milieu, maar gaat ook over het sociale welzijn van de landbouwer en over het feit dat het volledige plaatje ook nog eens economisch rendabel moet zijn.

Het is dus niet altijd even simpel om de juiste keuzes te maken voor jouw bedrijf en vaak moeten verschillende voor- en nadelen overwogen worden wat het er niet eenvoudiger op maakt! Om de vleeskuiken- en varkenshouders hierbij te helpen, werd het tweejarig VLAIO-LA traject DUVAKI opgestart.

Duurzaamheidsscan

De officiële titel van het project luidt ‘Duurzaamheidsscan als opstap naar een duurzamere varkens- en vleeskuikenhouderij’. Centraal in het project staat dan ook de ontwikkeling van deze duurzaamheidsscan. Via deze scan wil men de vleeskuiken- en varkenshouders ondersteunen bij het maken van weloverwogen managementkeuzes en investeringen om hun bedrijf duurzamer te maken.

vleeskuikens

In het DUVAKI-project wil men een allesomvattende duurzaamheidsscan opstellen die varkens- en vleeskuikenhouders zal ondersteunen in hun managementkeuzes en investeringen voor wat duurzaamheid betreft op hun bedrijf.

 

Allesomvattende tool

Er zijn al veel tools en informatie beschikbaar rond dit topic, maar vaak richten die zich slechts op één aspect van duurzaamheid en zijn ze opgesteld door verschillende instanties in het kader van verschillende projecten, en versnipperd online beschikbaar. Het DUVAKI-project wil het overzicht helpen bewaren en wil alle relevante informatie en tools bundelen op één plek.

Rapport

Na het invullen van de duurzaamheidsscan krijgt de vleeskuikenhouder een rapport met allerhande informatie. Uiteraard bevat deze een uitgebreide analyse van de duurzaamheid op het eigen bedrijf. Daarnaast zal ook een (anonieme) vergelijking opgesteld worden met de andere deelnemende vleeskuikenbedrijven zodat men direct weet hoe goed/slecht men scoort ten opzichte van collega-vleeskuikenhouders (toch voor wat duurzaamheid betreft).

Er zullen in het rapport ook concrete adviezen en tips meegeleverd worden, specifiek gericht op het eigen bedrijf om op die manier elke duurzaamheidspijler op het bedrijf te verbeteren. Ook algemene aandachtspunten en verbeterpaden voor de gehele sector zullen worden meegegeven in dit rapport.

Optimalisatie tool

Voor de verdere ontwikkeling van de scan is het project nog op zoek naar vleeskippenhouders die interesse hebben om de verdere uitwerking van de tool mee te sturen. Of je momenteel al veel of helemaal niet bezig bent met duurzaamheid, maakt hierbij niets uit. Voor het project is het belangrijk dat er voldoende vleeskuikenhouders deelnemen, wil het relevant zijn voor de gehele sector.

Geen stalbezoek nodig

Indien je wenst mee te werken, zouden de onderzoekers graag persoonlijk langskomen op het bedrijf om samen de vragenlijst door te nemen en zo eventuele onduidelijkheden direct uit te kunnen klaren. De onderzoekers moeten hierbij niét in de stal komen; een keukentafel is voldoende! Geschat wordt dat het bezoek ongeveer één tot anderhalf uur zal duren en een deelname levert je 100 euro op!

Afstemming met de sector

Door het persoonlijke contact kan het onderzoeksteam goed inschatten wat voor jou als vleeskippenhouder waardevolle informatie is en wat jouw verwachtingen zijn van deze tool. Doel is dan ook om aan de hand van deze bezoeken de tool verder te optimaliseren in die richting waarbij alles zo goed mogelijk afgestemd wordt op (de noden van) de praktijk!

Eerste resultaten vleesvarkens

In het project werd gestart met de bezoeken aan vleesvarkenshouders. Daar werd de duurzaamheidsscan reeds op een 30-tal bedrijven ingevuld. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de duurzaamheidsscores sterk verschillen tussen bedrijven, en dat ook binnen eenzelfde bedrijf de mate van duurzaamheid aanzienlijk kan variëren tussen de verschillende pijlers.

vleeskuikens2

Er namen reeds een 30-tal varkensbedrijven deel aan dit project. Nu zoekt het projectteam volop vleeskuikenhouders die de scan mee willen optimaliseren voor hun sector! Een vergoeding van 100 euro wordt alvast voorzien.

Duidelijk overzicht

De scan fungeert als een waardevolle tool die een duidelijk overzicht biedt van de huidige situatie, de sterke punten en aandachtspunten van een bedrijf in kaart brengt, en hieraan gericht advies koppelt over hoe men de aandachtspunten kan verbeteren.

Wenst u graag deel te nemen aan het project?

Wat krijgt u in ruil?
  • Een vergoeding van 100 euro
  • Een duidelijk inzicht in de huidige duurzaamheidsstatus van uw bedrijf
  • Een rapport met de resultaten voor elk duurzaamheidsaspect op uw bedrijf
  • Een (anonieme) vergelijking met andere deelnemende vleeskuikenbedrijven
  • Concrete adviezen, afgestemd op uw bedrijf, ter versterking van elke duurzaamheidspijler
  • De mogelijkheid om de inhoud van de scan mee te optimaliseren

 

Auteurs: Karolien Langendries (Pluimveeloket) – Len Mertens, Kobe Buyse, Annatachja De Grande & Eline Kowalski (ILVO)
Publicatiedatum: september 2025