28/04/2022 - Persbericht ILVO-studie eetbaar eiwitefficiëntie van Belgische veehouderijsystemen
Welke landbouwdieren léveren meer humaan eetbaar eiwit dan ze verbruiken? Eetbaar eiwit-efficiëntie van Belgische veehouderijsystemen voor het eerst berekend
De Belgian Feed Association (BFA) maakte eind april, i.s.m. ILVO, de resultaten bekend van een studie naar eetbaar eiwit-efficiëntie van Belgisch vee. De ILVO-studie bracht voor het eerst in kaart wat de verhouding is tussen enerzijds de plantaardige eiwitten die als veevoeder gebruikt worden, én die in principe ook bruikbaar waren in menselijke voeding en anderzijds de hoeveelheid eetbaar dierlijk eiwit (zoals vlees, eieren en melk) die daar tegenover staat.
De studie toont aan dat runderen netto producenten zijn van humaan eetbaar eiwit. Ze produceren meer eetbare eiwitten in de vorm van melk of vlees dan dat ze eetbaar eiwit consumeren.
Voor varkens en legkippen ligt het cijfer dicht bij break even (ze consumeren ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit dan ze varkensvlees of eieren leveren).
Braadkippen blijken momenteel meer humaan eetbaar eiwit te gebruiken dan ze teruggeven, voornamelijk omdat er in hun voeder veel granen zitten.
Lees het volledige persbericht.
Lees de volledige ILVO-studie.