PLUIMVEELOKET

Nieuws

15/06/19 - Plenair deel Veetournee ook interessant voor pluimveehouders

Op 25 juni en 4 juli wordt Veetournee voor de tweede maal georganiseerd in resp. Melle (Brusselsesteenweg 161) en Geel (Kleinhoefstraat 4). 
Dit evenement wordt georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij en de Praktijkcentra Varkens en Rundvee. 
In de voormiddag vindt een plenair deel plaats rond positieve communicatie omtrent het houden van dieren en innovatie in de land- en tuibouw
In de namiddag kan u 2 sessies kiezen uit een lijst van parallelle sessies.
Deze parallelle sessies zijn gericht op varkens- en rundveehouders, maar het plenaire deel kan zeker interessant zijn voor pluimveehouders ook!
Voor het programma en meer info: check de agenda!

20/05/19 - Leghennenbedrijven gezocht voor deelname LEGMONI

In het project LEGMONI, gefinancierd door de Vlaamse Overheid - Departement Omgeving, zal ILVO een monitoringssysteem ontwikkelen om het welzijn van leghennen te evalueren aan de slachtlijn. De resultaten van deze metingen zullen teruggekoppeld worden naar alle betrokkenen (leghennenbedrijf, vangploeg, transportbedrijf, slachthuis).

Voor deelname aan het project worden een 60-tal leghennenbedrijven met verschillende huisvestingssystemen (verrijkte kooi, scharrel, vrije uitloop en bio) gezocht. De bedrijven zullen opgevolgd worden vanaf de opzet tot het wegladen.

De opzet zou moeten plaatsvinden tussen juli 2019 en juni 2021. Er zullen maximaal 4 bezoeken (opzet, midden, einde, vangen) plaatsvinden waarbij telkens enkele leghennen gescoord zullen worden door projectmedewerkers voor diverse parameters. De leghennenhouder hoeft zelf niets te doen. Op het einde van de ronde zullen de productiegegevens opgevraagd worden.

Alle informatie en resultaten worden anoniem verwerkt en enkel gebruikt binnen het project. Deelnemende leghennenhouders ontvangen een vergoeding.

Heb je interesse om deel te nemen of heb je nog vragen, contacteer dan ILVO-onderzoekster Anneleen Watteyn via anneleen.watteyn@ilvo.vlaanderen.be of via 09/272 26 09.

03/05/19 - MITECONTROL zoekt leghennenhouders

MiteControl is een Europees Interreg-project, gecoördineerd door het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, waarbij onderzoek gedaan wordt naar nieuwe en duurzame behandelingsstrategieën tegen de rode vogelmijt (ook bloedluizen genoemd) in leghennenstallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘geïntegreerde plaagbestrijding’ (IPM), waarbij gezocht wordt naar de meest efficiënte combinatie van niet-chemische bestrijdingsmethodes.

De behandelingen zullen uiteindelijk getest worden op 12 pilootbedrijven met verschillende behuizingsystemen, 4 in België, 4 in Frankrijk en 4 in Groot-Brittannië. Het Proefbedrijf is dus op zoek naar pilootbedrijven waar bepaalde IPM-strategieën zullen worden getest. Het Proefbedrijf levert kosteloos al het nodige materiaal voor monitoring en de producten voor de behandelingen. De bedrijven worden minstens negen maanden opgevolgd vanaf de opzet van een nieuwe ronde. Die opzet zou moeten plaatsvinden tussen mei 2020 en mei 2021. Bedrijven met diverse huisvestingssystemen (ook bio-bedrijven) kunnen zich hiervoor kandidaat stellen.

Verder wordt er binnen het project nog gezocht naar bedrijven die plantenproducten (Avimite, Lentypou, Hennsup of NorMite), of roofmijten gebruiken. Hier zou er tussen september 2019 en december 2020 stalen van mijten worden genomen om resistentie-ontwikkeling van de vogelmijten tegen deze producten te onderzoeken.

Alle informatie en resultaten worden anoniem verwerkt en enkel gebruikt binnen het project.

Heb je interesse om deel te nemen of heb je nog vragen, contacteer dan onderzoekster Eva Decru via eva.decru@provincieantwerpen.be of 014/56 28 86.

02/04/2019 - Presentaties ILVO-studiedag beschikbaar

Dinsdag 2 april had de ILVO-studiedag met recente onderzoeksresultaten voor varkens en pluimvee plaats in Merelbeke.
De presentaties die werden gegeven op deze studiedag kan u hier raadplegen. 

Voorstelling resultaten ILVO pluimvee Voorstelling resultaten ILVO pluimvee Voorstelling resultaten ILVO