PLUIMVEELOKET

foto kipvang

Op 1 september 2021 startte een nieuw onderzoeksproject waarbij verschillende vang- en laadmethodes bij vleeskippen en leghennen zullen worden vergeleken. De eerste 2 jaren worden gefinancierd door de Vlaamse Overheid (Dienst Dierenwelzijn). Zij formuleerden ook het onderwerp en de doelstellingen van dit project. Het project zal in goede banen geleid worden door een consortium van 4 partners (ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, UGent (fac. Diergeneeskunde) en Vetworks) met KULeuven in onderaanneming.

Korte beschrijving project

Deel 1 

Het eerste deel van het project (jaar 1-2) omvat 7 werkpakketten (WP). In WP1 worden de huidige gangbare vangmethoden in Vlaanderen in kaart gebracht, zowel voor vleeskippen als voor leghennen. Een alternatieve vangmethode waarbij de kippen niet ondersteboven aan de poten worden genomen, maar rechtop blijven, zal worden aangeleerd aan vangteams die deze zullen toepassen in de praktijk en dit zowel op vlees- als legbedrijven (WP3). Het effect van deze vangmethode wordt gekwantificeerd door ze te vergelijken met de gangbare methode op gebied van arbeidsefficiëntie en -belasting, diergebonden welzijnsindicatoren en productieverliezen (WP4). Verder wordt ook de opinie en de attitude van de directe betrokkenen alsook die van de burger/consument bestudeerd (WP2).
Op basis hiervan zullen de kosten en baten voor alle schakels in de keten (dieren, kippenhouders, vangteams, slachthuizen en burgers/consumenten) van deze nieuwe vangmethode vergeleken worden met de gangbare methode en de machinale vangmethode (voor vleeskuikens) (WP5-6). Uit dit alles zullen gidsen opgesteld worden waarin de beste praktijken rond vangen en laden en rond het uitselecteren van kippen voor transport opgelijst zullen worden (WP7). 

Deel 2

Moet nog verder worden uitgewerkt. 

Voor meer informatie kan je Frank Tuyttens contacteren.

Vlaanderen is diervriendelijk