PLUIMVEELOKET

Leghennen met hele snavels: wat leert de praktijk ons, hoe kunnen we problemen vroeg detecteren en hoe kunnen we ingrijpen?

foto Hele Snavels


Ook in Vlaanderen schakelen veel leghennenhouders noodgedwongen over op het houden van hennen met hele snavels. Indien schadelijk pikgedrag optreedt in een koppel zijn de gevolgen veel groter dan bij een koppel waarbij de snavels met IR-laser behandeld werden. Om pluimveehouders bij te staan om leghennen op een rendabele, duurzame en diervriendelijke manier aan te houden start het Proefbedrijf Pluimveehouderij met een nieuw demonstratieproject HeleSnavels.

Met dit project wordt onderzocht wat de impact is van het weglaten van snavelbehandeling bij leghennen op Vlaamse leghennenbedrijven. We trachten inzicht te krijgen in hoe uitlokkende factoren en (preventieve) maatregelen een invloed hebben op het houden van hennen met hele snavels. Daarnaast willen we een monitoringstool in de praktijk valideren die de pluimveehouder en zijn adviseurs in staat stelt vroege tekenen van (schadelijk) pikgedrag te detecteren.
Oproep:
We zoeken 20 Vlaamse bedrijven die leghennen met hele snavels houden (koppels ouder dan 50 weken) en hun bevindingen met ons willen delen. Daarnaast worden er nog 6 extra bedrijven gezocht waarbij, gedurende een volledige legronde, een uitgebreide monitoring wordt uitgevoerd. Hierbij gaan de onderzoekers, de bedrijfsdierenarts en de pluimveehouder samen aan de slag om ongewenst pikgedrag vroegtijdig op te sporen en bij te sturen. Heb jij interesse om hieraan mee te werken? Stuur dan een mailtje naar nathalie.sleeckx@provincieantwerpen.be

 

demonstratieproject logo Logo Landbouw en Visserij

PP Geel  pehestat