PLUIMVEELOKET

24 maart: VEMIS-studiedag Vlaams onderzoek rond luchtemissies

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
VEMIS
Plaats:
ILVO (Caritasstraat 39, Melle)

Toevoegen aan kalender 2023-03-24 01:00:00 2023-03-24 01:00:00 24 maart: VEMIS-studiedag Vlaams onderzoek rond luchtemissies Inhoud Op wetgevend vlak zijn er in Vlaanderen heel wat bepalingen rond emissies. De wetgeving is erop gericht om de impact van emissies op de gezondheid en het milieu te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. De nood aan oplossingen is dus groot. Het Vlaams emissieonderzoek richt zich onder andere op het meten en analyseren van emissies. In het verleden is al heel wat onderzoek gedaan naar emissies in Vlaanderen. Dit onderzoek heeft geleid tot een beter inzicht in de hoeveelheden en de samenstelling van de emissies afkomstig uit de veehouderij. Welk onderzoek is in het verleden gebeurd en met welk onderzoek zijn we vandaag bezig. Met welke meetmethoden wordt er vandaag gewerkt en welke meetmethoden kunnen er in de (nabije) toekomst gebruikt worden. Welke emissie reducerende maatregelen werden in het verleden reeds onderzocht en welk onderzoek loopt momenteel. Tijdstip en plaats Vrijdag 24 november van 12u00 tot 17u00 ILVO-Plant, Caritasstraat 39, 9090 Melle Programma 12u00: Ontvangst met broodjes 12u45: Introductie (Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor land- en tuinbouw) 12u50: Hoeveel en welke emissies worden geëmitteerd?  Stikstofoplossingen onderzoeken op kleine en grote schaal: mestcontainers en PAS-stallen – Jonas Vandicke (ILVO) Stalinfrastructuur en concentratiemetingen van ammoniak op Hooibeekhoeve – Nick Rutten (Provincie Antwerpen – Hooibeekhoeve) Emissiemetingen bij pluimvee op het Proefbedrijf Pluimveehouderij – Kris De Baere (Provincie Antwerpen – Proefbedrijf pluimveehouderij) Meten van dieremissies: van basisonderzoek naar de praktijk – Nico Peiren (ILVO) Meten van geur- en fijn stof concentraties in veestallen – Loes Laanen (ILVO) Metingen op stalniveau: is emissiemonitoring de toekomst? – Chari Vandenbussche (ILVO) 14u15: Wat mag je emitteren? (Katrien Boussery, Departement Landbouw & Visserij) 14u45: Pauze 15u15: Hoe kan je emissies reduceren en resultaten uit vorige projecten Van onderzoek naar maatregelen in het Convenant Enterische Emissies Rundvee – Nico Peiren (ILVO) Resultaten uit het onderzoek van de PAS-stallen – Karen Goossens (ILVO) Hoe emissies reduceren bij pluimvee? Maatregelen getest op het Proefbedrijf. – Kris De Baere (Provincie Antwerpen Proefbedrijf Pluimveehouderij) Innovatie, broodnodig in PAS-oplossingen – Stijn Bossin (Boerenbond) 16u30: Jouw mening telt! (Lieven Louwagie, Provincie West-Vlaanderen) 17u00: Netwerkmoment Inschrijven  Gratis studienamiddag. Inschrijven is verplicht via deze inschrijvingslink en vóór maandag 20 maart.  Het aantal plaatsen is beperkt. Indien volzet, gelieve een mail te sturen naar info@vemis.be om op de reservelijst te komen.  Extra info Bekijk de uitgebreide uitnodiging. Location VEMIS VEMIS Europe/Brussels public

Inhoud

Op wetgevend vlak zijn er in Vlaanderen heel wat bepalingen rond emissies. De wetgeving is erop gericht om de impact van emissies op de gezondheid en het milieu te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. De nood aan oplossingen is dus groot. Het Vlaams emissieonderzoek richt zich onder andere op het meten en analyseren van emissies. In het verleden is al heel wat onderzoek gedaan naar emissies in Vlaanderen. Dit onderzoek heeft geleid tot een beter inzicht in de hoeveelheden en de samenstelling van de emissies afkomstig uit de veehouderij. Welk onderzoek is in het verleden gebeurd en met welk onderzoek zijn we vandaag bezig. Met welke meetmethoden wordt er vandaag gewerkt en welke meetmethoden kunnen er in de (nabije) toekomst gebruikt worden. Welke emissie reducerende maatregelen werden in het verleden reeds onderzocht en welk onderzoek loopt momenteel.

Tijdstip en plaats

 • Vrijdag 24 november van 12u00 tot 17u00
 • ILVO-Plant, Caritasstraat 39, 9090 Melle

Programma

 • 12u00: Ontvangst met broodjes
 • 12u45: Introductie (Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor land- en tuinbouw)
 • 12u50: Hoeveel en welke emissies worden geëmitteerd? 
  • Stikstofoplossingen onderzoeken op kleine en grote schaal: mestcontainers en PAS-stallen – Jonas Vandicke (ILVO)
  • Stalinfrastructuur en concentratiemetingen van ammoniak op Hooibeekhoeve – Nick Rutten (Provincie Antwerpen – Hooibeekhoeve)
  • Emissiemetingen bij pluimvee op het Proefbedrijf Pluimveehouderij – Kris De Baere (Provincie Antwerpen – Proefbedrijf pluimveehouderij)
  • Meten van dieremissies: van basisonderzoek naar de praktijk – Nico Peiren (ILVO)
  • Meten van geur- en fijn stof concentraties in veestallen – Loes Laanen (ILVO)
  • Metingen op stalniveau: is emissiemonitoring de toekomst? – Chari Vandenbussche (ILVO)
 • 14u15: Wat mag je emitteren? (Katrien Boussery, Departement Landbouw & Visserij)
 • 14u45: Pauze
 • 15u15: Hoe kan je emissies reduceren en resultaten uit vorige projecten
  • Van onderzoek naar maatregelen in het Convenant Enterische Emissies Rundvee – Nico Peiren (ILVO)
  • Resultaten uit het onderzoek van de PAS-stallen – Karen Goossens (ILVO)
  • Hoe emissies reduceren bij pluimvee? Maatregelen getest op het Proefbedrijf. – Kris De Baere (Provincie Antwerpen Proefbedrijf Pluimveehouderij)
  • Innovatie, broodnodig in PAS-oplossingen – Stijn Bossin (Boerenbond)
 • 16u30: Jouw mening telt! (Lieven Louwagie, Provincie West-Vlaanderen)
 • 17u00: Netwerkmoment

Inschrijven 

Gratis studienamiddag. Inschrijven is verplicht via deze inschrijvingslink en vóór maandag 20 maart. 
Het aantal plaatsen is beperkt. Indien volzet, gelieve een mail te sturen naar info@vemis.be om op de reservelijst te komen. 

Extra info

Bekijk de uitgebreide uitnodiging.

partners vemis-studiedag

vemis