PLUIMVEELOKET

13/12: Studienamiddag 'Veehouderij in transitie'

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
ie-net
Plaats:
Melle (ILVO-Plant)

Toevoegen aan kalender 2022-12-13 01:00:00 2022-12-13 01:00:00 13/12: Studienamiddag 'Veehouderij in transitie' Op dinsdag 13 december vanaf 13 uur organiseert ingenieursvereniging ie-net een studienamiddag rond veehouderij in transitie. Centraal staat de vraag hoe de veehouderij het hoofd kan bieden aan de vele uitdagingen voor de toekomst. Tijdens deze studienamiddag wil ie-net enerzijds een kader en de problematiek schetsen, maar wil men ook nadenken over mogelijke pistes waartoe de veehouderij zou kunnen evolueren.  Door de Europese Green Deal en Farm-to-fork strategie staan de landbouw- en veehouderijsector voor grote uitdagingen. Bijkomend werd de Vlaamse veehouder het laatste jaar geconfronteerd met nog bijkomende uitdagingen zoals o.a. het stikstofdossier, hoge prijzen en een beperkte beschikbaarheid van grondstoffen. Veehouders zullen dus genoodzaakt zijn om strategische keuzes te maken in hun bedrijfsontwikkelingen.  Hoe zal de veehouderij het hoofd bieden aan al deze uitdagingen? Deze vraag staat centraal tijdens deze studiedag.  PROGRAMMA 12u30: Ontvangst met broodjes 13u15: Welkom en inleiding (Bart Sonck, voorzitter van de werkgroep Dierlijke Productie ie-net) 13u30:  Evolutie van de vleesveesector in de EU de komende tien jaar (Benjamin Van Doorslaer, Europese Commissie, DC Agri) Economische situatie in de Vlaamse veehouderij en vooruitblik op korte termijn (Jan Leyten, KBC) Hoe evolueert de internationale markt van de grondstoffen in de veevoedersector? (Francis Vandeputte, BFA/Leievoeders - Cibus) 15u00: Pauze 15u30:  Via beslissingsondersteunende tools op zoek naar gepaste verdienmodellen (Thibault Cloet en Riet Desmet, ILVO) Alternatieve functies voor stallen als de landbouwactiviteit (deels) stopt (Griet Baert, Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij) 16u45: slotwoord 17u00: Receptie   PLAATS ILVO-Plant, Caritasstraat 39, 9090 Melle   INSCHRIJVING 70 euro voor niet-leden 49 euro voor individuele leden ie-net (factuur op privé-adres) 49 euro voor ie-net bedrijfspartners 35 euro voor individuele leden jonger dan 30 jaar en ouder dan 65 jaar (factuur op privé-adres) 15 euro voor studenten op vertoon van hun studentenkaart Hier inschrijven voor alle tarieven   ORGANISATIE Een initiatief van de Expertgroep Agrarische Productie & Ecosfeer, werkgroep Dierlijke Productie   MEER INFORMATIE Contacteer projectcoördinator Dirk De Wilde via 03/260.08.64 of via dirk.de.wilde@ie-net.be Klik hier voor de uitgebreide uitnodiging   Met dank aan Location ie-net ie-net Europe/Brussels public

Op dinsdag 13 december vanaf 13 uur organiseert ingenieursvereniging ie-net een studienamiddag rond veehouderij in transitie. Centraal staat de vraag hoe de veehouderij het hoofd kan bieden aan de vele uitdagingen voor de toekomst. Tijdens deze studienamiddag wil ie-net enerzijds een kader en de problematiek schetsen, maar wil men ook nadenken over mogelijke pistes waartoe de veehouderij zou kunnen evolueren. 

Door de Europese Green Deal en Farm-to-fork strategie staan de landbouw- en veehouderijsector voor grote uitdagingen. Bijkomend werd de Vlaamse veehouder het laatste jaar geconfronteerd met nog bijkomende uitdagingen zoals o.a. het stikstofdossier, hoge prijzen en een beperkte beschikbaarheid van grondstoffen. Veehouders zullen dus genoodzaakt zijn om strategische keuzes te maken in hun bedrijfsontwikkelingen. 

Hoe zal de veehouderij het hoofd bieden aan al deze uitdagingen? Deze vraag staat centraal tijdens deze studiedag. 

transitie

PROGRAMMA

  • 12u30: Ontvangst met broodjes
  • 13u15: Welkom en inleiding (Bart Sonck, voorzitter van de werkgroep Dierlijke Productie ie-net)
  • 13u30: 
    • Evolutie van de vleesveesector in de EU de komende tien jaar (Benjamin Van Doorslaer, Europese Commissie, DC Agri)
    • Economische situatie in de Vlaamse veehouderij en vooruitblik op korte termijn (Jan Leyten, KBC)
    • Hoe evolueert de internationale markt van de grondstoffen in de veevoedersector? (Francis Vandeputte, BFA/Leievoeders - Cibus)
  • 15u00: Pauze
  • 15u30: 
    • Via beslissingsondersteunende tools op zoek naar gepaste verdienmodellen (Thibault Cloet en Riet Desmet, ILVO)
    • Alternatieve functies voor stallen als de landbouwactiviteit (deels) stopt (Griet Baert, Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij)
  • 16u45: slotwoord
  • 17u00: Receptie

 

PLAATS

ILVO-Plant, Caritasstraat 39, 9090 Melle

 

INSCHRIJVING

  • 70 euro voor niet-leden
  • 49 euro voor individuele leden ie-net (factuur op privé-adres)
  • 49 euro voor ie-net bedrijfspartners
  • 35 euro voor individuele leden jonger dan 30 jaar en ouder dan 65 jaar (factuur op privé-adres)
  • 15 euro voor studenten op vertoon van hun studentenkaart

Hier inschrijven voor alle tarieven

 

ORGANISATIE

ie-net

Een initiatief van de Expertgroep Agrarische Productie & Ecosfeer, werkgroep Dierlijke Productie

 

MEER INFORMATIE

Contacteer projectcoördinator Dirk De Wilde via 03/260.08.64 of via dirk.de.wilde@ie-net.be

Klik hier voor de uitgebreide uitnodiging

 

Met dank aan

partners