PLUIMVEELOKET

22 november - Studienamiddag vlees Proefbedrijf Pluimveehouderij

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Proefbedrijf Pluimveehouderij
Plaats:
ONLINE

Toevoegen aan kalender 2021-11-22 01:00:00 2021-11-22 01:00:00 22 november - Studienamiddag vlees Proefbedrijf Pluimveehouderij WIJZIGING: DEZE STUDIENAMIDDAG WORDT TOCH ONLINE VERZORGD DOOR HET STIJGENDE AANTAL CORONABESMETTINGEN! Op maandag 22 november verzorgt het Proefbedrijf Pluimveehouderij een studienamiddag rond vleeskippen.  Programma 13u30: Openingswoord (Sofie Cardinaels, directeur Proefbedrijf Pluimveehouderij) 13u40: Demonstratieproject Sojavrije varkens en kippen (Neil Van den Broeck, onderzoeker Proefbedrijf Pluimveehouderij) Soja is nutritioneel een heel efficiënte eiwitbron in veevoeders, maar bij het transport over lange afstand en de impact op de ontbossing worden steeds meer vragen gesteld. In het demonstratieproject 'Sojavrije varkens en kippen' werden op het Proefbedrijf Pluimveehouderij het gebruik van sojavrije voeders in de praktijk getest. Neil Van den Broeck zal de resultaten en de ervaringen toelichten van deze proef.  14u20: Life ACLIMA-project (Peter Bleyen, onderzoeker Proefbedrijf Pluimveehouderij) Dit project van de Europese Unie focust op 5 pijlers: waterbesparing, verhogen van hemelwatergebruik, inzetten op waterinfiltratie, waterhergebruik en aanwenden van externe waterbronnen. Peter Bleyen zal toelichten hoe het Proefbedrijf binnen dit project concrete acties zal uitvoeren. het consortium bestaat uit 9 Vlaamse partners, elk met een specifieke eigen expertise. Het zwaartepunt ligt bij de 4 partners van AGHRANT, de praktijkcentra land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen. 14u40: Pauze 14u50: Belangrijke aandachtspunten rondom de eerste levensdagen van vleeskuikens (Johan Van Erum) In de korte levenscyclus van vleeskuikens is een optimale start van vleeskuikens heel belangrijk en dit niet alleen voor het behalen van een goed technisch resultaat en optimaal bedrijfsrendement. Het verbeteren van dierenwelzijn en diergezondheid in combinatie met het verlagen van antibioticagebruik in de veehouderij zijn momenteel de grootste maatschappelijke uitdagingen. Johan Van Erum bespreekt vanuit zijn ervaring als pluimveedierenarts een aantal belangrijke aandachtspunten rondom de eerste levensdagen van vleeskuikens. 15u30: Discussie 16u00: Einde Praktisch Deelname is gratis Vooraf inschrijven is verplicht via deze link Enkele dagen op voorhand krijgt u de Teams-link om de vergadering te volgen.  Inloggen kan vanaf 13u15. Location Proefbedrijf Pluimveehouderij Proefbedrijf Pluimveehouderij Europe/Brussels public

WIJZIGING: DEZE STUDIENAMIDDAG WORDT TOCH ONLINE VERZORGD DOOR HET STIJGENDE AANTAL CORONABESMETTINGEN!

Op maandag 22 november verzorgt het Proefbedrijf Pluimveehouderij een studienamiddag rond vleeskippen. 

Programma

 • 13u30: Openingswoord (Sofie Cardinaels, directeur Proefbedrijf Pluimveehouderij)
 • 13u40: Demonstratieproject Sojavrije varkens en kippen (Neil Van den Broeck, onderzoeker Proefbedrijf Pluimveehouderij)
  • Soja is nutritioneel een heel efficiënte eiwitbron in veevoeders, maar bij het transport over lange afstand en de impact op de ontbossing worden steeds meer vragen gesteld. In het demonstratieproject 'Sojavrije varkens en kippen' werden op het Proefbedrijf Pluimveehouderij het gebruik van sojavrije voeders in de praktijk getest. Neil Van den Broeck zal de resultaten en de ervaringen toelichten van deze proef. 
 • 14u20: Life ACLIMA-project (Peter Bleyen, onderzoeker Proefbedrijf Pluimveehouderij)
  • Dit project van de Europese Unie focust op 5 pijlers: waterbesparing, verhogen van hemelwatergebruik, inzetten op waterinfiltratie, waterhergebruik en aanwenden van externe waterbronnen. Peter Bleyen zal toelichten hoe het Proefbedrijf binnen dit project concrete acties zal uitvoeren. het consortium bestaat uit 9 Vlaamse partners, elk met een specifieke eigen expertise. Het zwaartepunt ligt bij de 4 partners van AGHRANT, de praktijkcentra land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen.
 • 14u40: Pauze
 • 14u50: Belangrijke aandachtspunten rondom de eerste levensdagen van vleeskuikens (Johan Van Erum)
  • In de korte levenscyclus van vleeskuikens is een optimale start van vleeskuikens heel belangrijk en dit niet alleen voor het behalen van een goed technisch resultaat en optimaal bedrijfsrendement. Het verbeteren van dierenwelzijn en diergezondheid in combinatie met het verlagen van antibioticagebruik in de veehouderij zijn momenteel de grootste maatschappelijke uitdagingen. Johan Van Erum bespreekt vanuit zijn ervaring als pluimveedierenarts een aantal belangrijke aandachtspunten rondom de eerste levensdagen van vleeskuikens.
 • 15u30: Discussie
 • 16u00: Einde

Praktisch

 • Deelname is gratis
 • Vooraf inschrijven is verplicht via deze link
 • Enkele dagen op voorhand krijgt u de Teams-link om de vergadering te volgen. 
 • Inloggen kan vanaf 13u15.

partners studiedag Geel