PLUIMVEELOKET

14/6 - 15/6 - 23/6: Sectornamiddag vleeskippen

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Proefbedrijf Pluimveehouderij
Plaats:
Geel - Tielt - Geel

Toevoegen aan kalender 2022-06-14 02:00:00 2022-06-14 02:00:00 14/6 - 15/6 - 23/6: Sectornamiddag vleeskippen Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Proefbedrijf Pluimveehouderij enkele sectordagen. Op dinsdag 14 en 23 juni vindt dit plaats in de grote zaal van het Proefbedrijf in Geel; op woensdag 15 juni kan je aansluiten in zaal Shamrock in Tielt.  Programma 13.30: Aankomst 13.45: Optivac Vleeskip  Kris De Baere (Proefbedrijf Pluimveehouderij) en Tommy Van Limbergen (Pehestat) In het project OptivacVleeskip wordt onderzoek gedaan naar optimale vaccinatie om het antibioticagebruik bij vleeskuikens te reduceren. Op het Proefbedrijf werden de mogelijkheden van in ovo vaccinatie en de optimalisatie van de enting van eendagskuikens vergeleken. De eerste resultaten van het onderzoek worden toegelicht.  14.30 Life Aclima + Coolchicks Peter Bleyen (Proefbedrijf Pluimveehouderij) Het waterproject dat antwoord wil geven op hoe we ervoor zorgen dat de land- en tuinbouwsector in de toekomst voldoende water heeft. Peter geeft een overzicht van hoe het Proefbedrijf concreet omgaat met waterkoeling, zuivering van regenwater tot drinkwater en het hergebruik van reinigingswater.  Renée De Baets (ILVO)  Hittestress bij pluimvee resulteert veelal in een verhoogde uitval, maar ook in verminderde prestaties, lagere kwaliteit van eindproducten (vlees en eieren) en verhoogde welzijns- en gezondheidsproblemen. In het project Coolchicks worden verschillende maatregelen afgetoetst die de Vlaamse pluimveesector kunnen ondersteunen bij het bestrijden van hittestress. Het doel is het opstellen van bedrijfsspecifieke hitte-actieplannen en een online tool voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn van pluimvee. Renée zal het project verder toelichten.  14.45: Pauze 15.15: KIPVANG Femke Delanglez (ILVO) en Hilde Van Meirhaeghe (Vetworks) Het doel van KIPVANG is op een meer diervriendelijke wijze vleeskippen en reforme (of uitgelegde) leghennen laten vangen en inladen voor transport richting slachthuis. Het project ontwikkelt daartoe opleidingen en geeef ze aan de mensen die de job in de pluimveesector uitvoeren. De voor- en nadelen van de alternatieve vang- en laadmethode (rechtop vangen) worden vergeleken met de andere vangmethodes (conventioneel en machinaal vangen) op gebied van arbeid, productieverliezen, dierenwelzijn en maatschappelijke aanvaarding.  16.00: Einde sectordag  Inschrijven Schrijf je in via dit inschrijvingsformulier Location Proefbedrijf Pluimveehouderij Proefbedrijf Pluimveehouderij Europe/Brussels public

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Proefbedrijf Pluimveehouderij enkele sectordagen.
Op dinsdag 14 en 23 juni vindt dit plaats in de grote zaal van het Proefbedrijf in Geel; op woensdag 15 juni kan je aansluiten in zaal Shamrock in Tielt. 

Programma

 • 13.30: Aankomst
 • 13.45: Optivac Vleeskip 
  • Kris De Baere (Proefbedrijf Pluimveehouderij) en Tommy Van Limbergen (Pehestat)
  • In het project OptivacVleeskip wordt onderzoek gedaan naar optimale vaccinatie om het antibioticagebruik bij vleeskuikens te reduceren. Op het Proefbedrijf werden de mogelijkheden van in ovo vaccinatie en de optimalisatie van de enting van eendagskuikens vergeleken. De eerste resultaten van het onderzoek worden toegelicht. 
 • 14.30 Life Aclima + Coolchicks
  • Peter Bleyen (Proefbedrijf Pluimveehouderij)
   • Het waterproject dat antwoord wil geven op hoe we ervoor zorgen dat de land- en tuinbouwsector in de toekomst voldoende water heeft. Peter geeft een overzicht van hoe het Proefbedrijf concreet omgaat met waterkoeling, zuivering van regenwater tot drinkwater en het hergebruik van reinigingswater. 
  • Renée De Baets (ILVO)
   •  Hittestress bij pluimvee resulteert veelal in een verhoogde uitval, maar ook in verminderde prestaties, lagere kwaliteit van eindproducten (vlees en eieren) en verhoogde welzijns- en gezondheidsproblemen. In het project Coolchicks worden verschillende maatregelen afgetoetst die de Vlaamse pluimveesector kunnen ondersteunen bij het bestrijden van hittestress. Het doel is het opstellen van bedrijfsspecifieke hitte-actieplannen en een online tool voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn van pluimvee. Renée zal het project verder toelichten. 
 • 14.45: Pauze
 • 15.15: KIPVANG
  • Femke Delanglez (ILVO) en Hilde Van Meirhaeghe (Vetworks)
  • Het doel van KIPVANG is op een meer diervriendelijke wijze vleeskippen en reforme (of uitgelegde) leghennen laten vangen en inladen voor transport richting slachthuis. Het project ontwikkelt daartoe opleidingen en geeef ze aan de mensen die de job in de pluimveesector uitvoeren. De voor- en nadelen van de alternatieve vang- en laadmethode (rechtop vangen) worden vergeleken met de andere vangmethodes (conventioneel en machinaal vangen) op gebied van arbeid, productieverliezen, dierenwelzijn en maatschappelijke aanvaarding. 
 • 16.00: Einde sectordag 

Inschrijven

Schrijf je in via dit inschrijvingsformulier