PLUIMVEELOKET

Neem deel aan het SALMINF-project over de hardnekkigheid van Salmonella Infantis in de pluimveesector

vleeskuikenstalDe laatste jaren is Salmonella Infantis wereldwijd aan een opmars bezig in de pluimveesector met veel productterugroepingen en dus economische verliezen als gevolg. ILVO en DGZ hebben de handen in mekaar geslagen om oplossingen te zoeken voor vleeskuikenbedrijven die te kampen hebben met Salmonella Infantis. Misschien wil jij wel gebruik maken van deze kosteloze ondersteuning?

 

In 2020 constateerde DGZ dat S. Infantis, net zoals in 2019, het meest voorkomende serotype was bij zowel legkippen als vleeskippen. Ondertussen is dit serotype het derde belangrijkste serotype, na S. Typhimurium en S. Enteritidis. De reden waarom dit serotype nu zo moeilijk te bestrijden is, is wellicht te wijten aan het feit dat dit serotype recent tal van extra genen heeft opgenomen waardoor ze zeer resistent en persistent is geworden. Er is echter nog maar weinig onderzoek uitgevoerd over het persisterend karakter van S. Infantis isolaten die op dit moment in de Belgische pluimveesector circuleren. Om deze beter te kunnen remediëren is er nood aan meer onderbouwde wetenschappelijke kennis. Daarom zal een selectie van Belgische Infantis isolaten gekarakteriseerd worden betreffende antibioticaresistentie, gevoeligheid voor biociden en biofilmvormend vermogen.

Vleeskuikenbedrijven gezocht!

oproepOm deze karakterisering te kunnen uitvoeren en tot inzichten te komen, zoeken wij pluimveehouders die met deze Salmonella Infantis problematiek te maken hebben en deze samen met ILVO en DGZ willen oplossen. We komen stalen nemen om zo de bron op te sporen, we typeren de isolaten om te onderzoeken waarom ze persisterend zijn op het bedrijf en gaan samen met de pluimveehouder op zoek naar een manier om het bedrijf te remediëren. De staalnames en begeleiding zijn kosteloos en anonimiteit is vanzelfsprekend gegarandeerd.

 

Heeft u interesse of had u graag nog wat extra informatie ? Contacteer ons gerust:

Dr. ir. Geertrui Rasschaert: geertrui.rasschaert@ilvo.vlaanderen.be of 09 272 30 89
Dr. ir. Koen De Reu: koen.dereu@ilvo.vlaanderen.be of 09 272 30 43
Dr. Nadine Botteldoorn: nadine.botteldoorn@dgz.be of 078 05 05 23
DVM Joke Van Raemdonck : Joke.VanRaemdonck@dgz.be of 078 05 05 23

ILVO  DGZ