PLUIMVEELOKET

Heeft een ei van een hen met vrije uitloop een andere samenstelling? (2018)

Is er een verschil in de samenstelling van het ei afkomstig van vrije uitloop, scharrel of verrijkte kooi? Kan het gras een invloed hebben? Is er iets geweten over hoe je de vrije uitloop van leghennen kan verbeteren? Antwoord

 

Waardoor daalt de eikwaliteit naarmate hennen ouder worden? (2017)

Uit onderzoek van ILVO en Proefbedrijf Pluimveehouderij is aangetoond dat de achteruitgang in eischaalkwaliteit het gevolg is van een combinatie van meerdere factoren zoals het ouder worden van de leghennen, hun capaciteit om zich aan te passen aan een veranderde Ca-behoefte maar ook de variabiliteit tussen de leghennen. Witte hennen blijken wel beter in staat te zijn om schaalkwaliteit te behouden.
Verband tussen verschillende eischaalkwaliteitsparameters, het eigewicht en hen leeftijd - Mededeling Proefbedrijf Pluimveehouderij & ILVO (Molnár, 2017)

 

Heeft lichtschema effect op eikwaliteit? (2016)

In de proef van Molnár (ILVO & Proefbedrijf Pluimveehouderij) werden poeljen tijdens de opfok aan een vertraagd lichtschema blootgesteld (aantal uur licht per dag daalde minder snel en de lichtgroep kreeg een uur meer licht per dag dan de niet-lichtgroep. De eieren van de lichtgroep hadden tot week 53 een dikkere schaal en hogere breuksterkte, maar vanaf week 61 waren geen verschillen meer merkbaar.
Effecten van vertraagd lichtschema op productie en eikwaliteit tot 77 weken - Mededeling Proefbedrijf Pluimveehouderij & ILVO (Molnár, 2016)